Wie niet weg is, is gezien: slimme camera’s in de publieke ruimte
De buren zien alles, maar de slimme camera nog meer. Tegenwoordig wordt ons straatbeeld gemonitord door camera’s uitgerust met artificiële intelligentie (AI). Deze slimme camera’s beloven orde en efficiëntie: ze betrappen sluikstorters op heterdaad, voorspellen verkeersdrukte en signaleren gedrag dat op agressie kan wijzen. Naarmate deze technologie steeds meer onderdeel wordt van ons dagelijks leven, roept ze ook vragen op.
Praktische info:
Scherpsteller Paola Verhaert (VUB) maakt de balans op samen met onder andere prof. dr. Rosamunde Van Brakel (VUB) en Sander Flight. Hoe werken slimme camera’s precies? Wie stuurt die camera’s aan? Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens? En bovenal: hoe worden onze rechten en vrijheden gewaarborgd?
Dit evenement wordt georganiseerd door het Hannah Arendt Instituut en deBuren. Het maakt deel uit van het tweeluik ‘Wie niet weg is, is gezien’ over deHoe werken slimme camera’s precies? Wie stuurt die camera’s aan? Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens? En bovenal: hoe worden onze rechten en vrijheden gewaarborgd? maatschappelijke impact van artificiële intelligente. Op dinsdag 25 maart organiseren wij Wie niet weg is, is gezien: de surveillancemaatschappij.
Gerelateerde opleidingen



Thibault Verhoeven Brussels Airport Company
Podcast - Online - KU Leuven Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen