ChatGPT: een (vergiftigd?) geschenk voor leraar en leerling?
Artificiële Intelligentie is niet meer weg te denken uit ons leven en sinds kort uit ons onderwijs. Willens nillens drukken tools zoals ChatGPT ons op de feiten. Maar hoe werkt de tool? Hoe kan jij het inzetten als leraar? Wat is gewenst gebruik en hoe maak je afspraken met je leerlingen rond evaluaties en ongewenst gebruik? In deze nascholing ontdek je samen met collega’s de mogelijkheden, beperkingen en toekomst van deze AI-technologie.
Praktische info:
Inschrijven?
- Prijs: €66
Mee te brengen door cursist: eigen laptop (eventueel met lader)
Digitaal cursusmateriaal inbegrepen
Programma
In deze nascholing krijg je een inleiding in Artificiële Intelligentie als onderzoeksveld en duik je meer bepaald in de wereld van GPT-technologie (ChatGPT, Bing AI, Bard …). Je staat stil bij ongewenst gebruik, plagiaat en de beperkingen van dit soort tools. Je bekijkt daarnaast ook de mogelijkheden, want bij doordacht gewenst gebruik kan deze technologie een meerwaarde betekenen voor jou als leraar en voor je leerlingen. Je leert opdrachten meer robuust te maken, een betere verwerking van input en output en zo toe te werken naar een helder afsprakenkader, een kader met ruimte voor wat mag en wat niet mag.
Doelstellingen
Na deze nascholing kan je:
- in eigen woorden een AI-voorbeeld uit het dagelijks leven duiden;
- de werking van een GPT-model duiden;
- een praktijkvoorbeeld geven van hoe je AI in de klas brengt;
- duiden wat het probleem is met de gekende (plagiaat)detectie en nieuwe GPT-technologie;
- een praktijkvoorbeeld geven van gewenst gebruik van de technologie;
- via een structuur werken aan betere verwerking van input en output voor docenten en studenten;
- de eerste stappen zetten naar het formuleren van een afsprakenkader binnen de vakgroep/school.
Lesgever/spreker
Robbe Wulgaert
Robbe Wulgaert is leraar programmeren, artificiële intelligentie en Design Thinking in Gent. Je vindt hem doorgaans voor de klas als leerkracht op het Sint-Lievenscollege, als externe vakbegeleider binnen de Educatieve Master Klassieke Talen aan de UGent of als lesgever bij het Centrum Nascholing Onderwijs van de Universiteit Antwerpen.